clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Úpravy

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Honza
  Změna stylu a rozložení písmen klávesnice
Vydáno dne:  30.04.2003
Zobrazeno celkem:  12988
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 69x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
úprava



verze pro tisk  

Nevyhovují vám jednotlivé funkce pod tlačítky, nebo chcete změnit sled písmen? Tímto návodem si můžete jednoduše naprogramovat jednotlivá tlačítka dle vaší libosti.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

Asi víte, že rozložení písmenek nebo znaků na klávesnici SL45 (tedy změna ve firmwaru, např. pro psaní sms apod. žádný přelepování čudlíků...) se dá změnit pomocí programu V-KLay. Je to poměrně jednoduchá záležitost a tak je to info spíš pro ty, který trochu váhají, prostě žádná novota :).

Co budeme potřebovat:

 V_klay     
Stáhnout


Nejdřív si raději udělejte zálohu FW (firmware), pokud si nejste 100% jistý co děláte (což si nejste, jinak byste tohle nečetli...). pak spustit VKL, postup dle návodu výše, load ini,load layout from flash , vložení telefonu do kolíbky a načtou se aktuální údaje z telefonu který hned uložíme (save layout file). vypadá to nějak takto:



Jak vidíte je tady spousta zbytečných znaků a písmenek, který Čech(přestože anglicky a německy mluvící) těžko využije. Je to prostě dělaný pro celou západní Evropu, no ostatně vidíte sami...No zkrátka sem tyhle znaky všechny smáznul. Dál jsem přidal ke všem písmenkám české hybridy s háčky a čárky, i ve velkém provedení. Potom jsem trochu přeházel uspořádání speciálních znaků, které častěji používám, u mě smajlíkové znaky :-)~, a potom pár dalších jen tak na vyzkoušen (kdybych chtěl v záchvatu vtipnosti třeba někomu napsat, že jsem si dal právě jointa2 :) ). Vzhledem k poměrně častým německým přehláskám ve jménech apod. jsem pak přidal i ty...Výsledek vidíte dole...



Potom stačí výsledné změny uložit jak do fajlu (save layout file), tak do mobilu (write layout to flash) a zkusit...

a teď ještě pár poznámek...

Možná bych měl vysvětlit, jak že jsem tam dostal ty znaky...České jsem přidal normálně změnou klávesnice ve Windows na českou, takže no problem. Německé a special characters jsem si našel v Character mapu (součást Windows), ty znaky se dají zkopírovat i z Wordu, Excelu, Notepadu apod...

S některými znaky mohou být problémy toho rázu, že firmware se v pohodě změní, ale když chcete daný znak použít v SMS nebo addressbooku, tak se nezobrazí správně, nebo spíše vůbec. Všechny co jsou tady jsem zkoušel a chodí v pohodě. O kráse některých z nich by se dalo diskutovat, ale co...

Všechny zde použité znaky byste měli bez problému vkládat i do addressbooku a SIM. Buďte ale radši opatrní...nevím jak se české znaky chovají z hlediska řazeni addressbooku podle jména (má samozřejmě význam jen když je český znak na začátku jména).

[Dodatek:Telefon řazení podle abecedy zvládá perfektně, české znaky jsou tam kde patří...]

S výměnou MMC karty nebo posílaní pres IRDA by problém být neměl. Všechny SL45 tyto znaky znají, tato změna jim je jenom umožní i vkládat.

Většina českých znaků a některé special characters jsou ve fontu zvaném UNICODE. Je to univerzální font na všechny jazyky a nynější i budoucí standard, ale má to pár háčků při posílání těchto znaků v SMS:
Unicode neznají úplně všechny mobily. Tento problém je celkem zanedbatelný, protože je jich opravdu hrozně málo.pokud přesto pošlete Unicodovou SMS někomu s pravěkým mobilem, nejspíš si ji nepřečte.
Mizivé procento mobilů a jejich firmwarů nemá úplně 100% bezchybně implementovaný unicode. Zkrátka se může stát že někdo nepřečte nějaký neobvyklý znak od vás nebo vy od něho. To má vliv ale pouze na daný znak, který se většinou zobrazí jako mezera a jinak jde celá SMS v pohodě přečíst.
Unicode SMS má pouze 70 znaků - to je asi nejhorší problém celé věci. Unicode je zkrátka standard, který přenáší více informací než běžný západoevropský font. konkrétně 2x tolik. Na jeden znak unicodu je potřeba 2 bajty. Příklad: píšete normální SMS a po pár slovech použijete jeden Unicodový znak. Znak se vloží, ale CELÁ sms se bude muset poslat v Unicodu, takže se počet volných znaků přepočítá. To je asi hlavní nevýhoda, proto asi budete češtinu používat jen tam kde to je nutné. Např. není dobré zmastit jméno zákazníka, adresu atd...No a když víte že budete psát krátkou SMS člověku , na kterým vám trochu záleží, tak ho můžete poctít svoji češtinou hned od začátku :)
T-devítku Unicode nenaučíte - Unicode znaky jsou interpretovány jako mezery. Do rozložení klávesnice si můžete napsat prakticky cokoliv, fantasii se meze opravdu nekladou, klidně můžete změnit i normální písmena mezi sebou, velké za malé...Psát arabsky(to jde i jinak), řecky,rusky, prostě písmena jakékoliv abecedy. Pro tu ruštinu už je v instalaci V-KLay několik layoutových souborů...










 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor