clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Michal Kopecky
  Recenze Asphalt 4
Vydáno dne:  26.09.2008
Zobrazeno celkem:  7357
Počet příspěvků v diskusi:  Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.4   2.4 (hodnoceno 9x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.4
 
recenze



verze pro tisk  

Po delší době tu máme opět recenzi java hry pro Siemensy. Jedná se již o čtvrtý díl legendární série Asphalt a nyní s přívlastkem "Elite Racer". Uvnitř jsou živé screenshoty ze Siemensu CX70.

Hra se po spuštění chvíli načítá, pak se zeptá, jestli chcete zapnout zvuk a poté se opět načítá. Nakonec se ocitnete v hlavním menu. Na výběr máte z módu kariéra a rychlé jízdy. Když zvolíte rychlou jízdu, tak rovnou jedete náhodný závod. V menu kariéra si všimnete pár změn, ale o tom až za chvílí. Další položka je reklamní a zobrazuje reklamu na další hry od Gameloftu. Opravdu nevím, proč to tam dávají, když si to člověk musí koupit. Poté nastavení, nápověda a konec. Menu má mírnou grafickou obměnu. Bohužel jsem už viděl i lépe zpracované kousky.

úvodní obrázek

Každé auto a tuning kit si musíte koupit

V kariéře máte v menu opět čtyři položky: Auta, Tuning Dívky a Závod. Tak si je pojďme rozebrat ;-) Asi největší změny si můžeme si všimnout hned v menu auta. Jednak hned vidíte všechna dostupná auta (takže nic zamčeného tak, že není vidět ani název káry) a tou druhou vymožeností je fakt, že každé auto si nyní musíte za své vyhrané peníze koupit (a peníze se odečítají). Takže to je opravdu dost podstatná změna oproti předchozím verzím. Těžko říct zda je k lepšímu. Každopádně se tímto začíná více podobat běžným PC hrám. V tuningu se objevuje také tato "novinka". Každý tuning kit si musíte koupit a poté ho můžete aplikovat. Barvu auta teď lze vybrat jen v módu tuningu. Pohyb v nabídkách je poměrně pomalý a rozhodně už ztratil svou přehlednost, protože se každá podnabídka musí otevřít, potvrdit změna, zavřít a otevřít jinou nabídku. A teď se pojďme přesunout k další vychytávce a to k Dívkám. Ty byly ve hře vždy spíše pro okrasu a nyní nic nenasvědčuje, že tomu bude jinak. Jediná její funkce je, že je vidět při načítání závodu. Za zmínku ale asi stojí, že pokud nemáte ještě žádnou dívku, tak na vás displeje přímo "křičí" policejní domina.

Už umí i time trial

V menu závod najdete nejdřív seznam lokací. Ten prošel také mírnou úpravou. Ostatně jako vždy. Nyní se můžete prohánět už skoro v klasickém Beverly Hills, New Yorku a Paříži. K tomu autoři přidali Monako, Shanghai a Dubai. Když zvolíte místo, tak se vám objeví seznam dostupných závodů. Určitě potěší, že si můžete zajet kromě klasického závodu s osmi protivníky i třeba obdodu "time-trialu" z NfS a podobně. Pro ty co to ještě neznají, když jedete závod, tak musíte ve většině módů dojet do třetího místa, pokud jste o místo níž, tak máte smůlu. V průběhu závodu můžete používat Nitro a zvyšovat jeho hladinu ničením aut soupeřů nebo sbíráním nádob s ním. Kromě nich jsou tam i ikonky policejní ochrany a dolárků, které přináší vždy určitý finanční obnos. Body (=peníze) dostávate za ničení předmětů a aut okolo. Snad taky potěší, že Vaše auto nemá nikdy žádné poškození a pokud se vybouráte, tak zachvilku jedete znova. Pokud uvidíte vedle sebe modrou šipečku, tak to znamená, že vás už honí "chlupatí". Můžete jim ujet nebo je vytlačit ze silnice, ale pozor nakonec si pozvou posily a postaví policejní zátarasy. Ty se dají ovšem ale rozrazit. STačí se rozjet s dusíkem a pořádně do nich vjet. Pokud ale člověka zastaví, tak platí pokutu a tou je polovina vyhraných peněz v závodu. A když budete ve výtžnostech pokračovat, tak se objeví vrtulník a třeba budete v TV. Zajímavostí je, že její jméno je GNN. Co vám to připomíná...?

2D, ale...

Prostředí závodů i auto je v 2D, i když například u výběru tratě je to poměrně slušně zamaskováno animací rotujícího tvaru okruhu. Ve ztvárnění se už snad tvůrci poučili, a Gameloft nechce být výjimkou, a tak nenechávají okolí "holé". Kolem silnice tedy uvidíte různé sloupy, domy, věžáky, značky a snad i stromy a lodě. Díky tomu hra nevydá tak suše. Pokud jedete v Paříži tak na obzoru vidíte Eiffelovku a vítěžný oblouk, v L.A. zase kupodivu nápis Hollywood. Takže z prostředí jsou jednoznačně kladné dojmy i v dvojrozměrné verzi. Auto se ovládá také poměrně dobře. Stejně jako v předchozích dílech.

A zase ta reputace

Když dojedete závod do třetího místa, tak se vám objeví tabulka s rozepsanými zisky peněz ze závodů. A na další obrazovce máme další novinku. Reputační body. Ty se se podle všeho počítají snad podle počtun získaných peněz. Poté se ukáže do jaké úrovně jste se díky reputačním bodům dostali a co se Vám zpřístupnilo. Co se tedy odemkne, záleží tedy na úrovni reputace. Za vyhrané penízky si můžete vylepšít svoje auto nebo si koupit nové a lepší. Málem bych zapomněl: nemusí to být auto, ale může to být taky motorka. Ty v minulých díůech působily docela komicky. Uvidíme, jestli se to zlepšilo.

Zhodnocení

Opět se jedná o poměrně povedenou závodní hru stejně jako první tři díly, avšak už mě příliš nechytla. Nepřináší žádné převratné novinky a v případě těch "vylepšení" není možná ani o co stát. Ale pro toho, kdo nehrál ani jeden díl z této série, to bude určitě dobrá závodní hra.










  Diskuse k tématu
16.10.08 16:45  Re: Recenze Asphalt 4   D4X Zobrazit příspěvek
16.10.08 19:51  Re: Recenze Asphalt 4   Super hra ako kazdy Asphalt :) AJ ked som to nehral na siemense. xiGgDag Zobrazit příspěvek
16.10.08 20:16  Re: Recenze Asphalt 4   michals75 Zobrazit příspěvek
16.10.08 21:24  Re: Recenze Asphalt 4   pip@ Zobrazit příspěvek
16.10.08 22:41  Re: Recenze Asphalt 4   Mne to na SG jede v pohode :-kGgDag Zobrazit příspěvek
17.10.08 15:31  Re: Recenze Asphalt 4   RDT Zobrazit příspěvek
22.10.08 16:05  Re: Recenze Asphalt 4   MatejP Zobrazit příspěvek
02.12.08 13:36  Re: Recenze Asphalt 4   zorozdenda Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor